| onlineKennis > Aanbod

Aanbod

Centraal bij OnlineKennis staan de Colleges. Deze zijn uitgesplitst in vier categoriën met daarbij behorende onderwerpen. Voor ieder onderwerp is minimaal één HO collegeserie beschikbaar. Als meer instellingen op dit gebied een collegeserie aanbieden, worden deze naast elkaar getoond. Mocht het vak nog niet afgelopen zijn, dan worden de nieuwste colleges na verschijnen bijgeschreven. Het streven is per onderwerp minimaal één collegeserie toe te voegen die een overzicht van het vakgebied weergeeft.

 

Bij Presentaties kun je kiezen voor Aanraders, Symposia, Conferenties en Lezingen. Onder  Aanraders vind je die opnames die het ten zeerste verdienen aandacht te krijgen, maar nu een vrij obscuur bestaan leiden. Twee voorbeelden daarvan betreffen structurele activiteiten, nl. de lekenpraatjes bij de promoties  van Wageningen Universiteit die al vanaf 2003 worden opgenomen. Ze zijn bedoeld om in begrijpelijke taal de resultaten van het onderzoek duidelijk te maken waarop gepromoveerd wordt. En het programma dat in het kader van het Studium Generale van de Universiteit Utrecht wordt gegeven en kort na afloop al beschikbaar staan voor het algemene publiek. Bij Symposia en Conferenties staan structurele gebeurtenissen, onder Lezingen staat het losse aanbod. Hierbij gaat het om een losstaande lezing, een vak dat slechts uit één college bestaat en verder laboratoriumwerk betreft en meer van dit soort situaties.

 

Onder Kennisclips staat  Nederlands en Buitenlands aanbod. Onder Nederlands opnames uit het nederlandse taalgebied. Het kunnen incidentele opnames zijn, inleidingen van collegeseries die verder voortgezet worden met werkcolleges of laboratoriumactiviteiten en daarom geen vervolg met opnames kennen. Maar ook uitleg van wiskunde of geschiedenis, zoals op de middelbare school gegeven wordt, maar ook later nog heel handig is om de kennis op te frissen. Geen weblectures, wel heel nuttige videootjes.

 

Onder Buitenlands staan opnames die geen weblecture zijn in de Nederlandse definitie van dit woord. Het gaat hier om weblectures  zoals die in de VS gewoon zijn. Weblecture wordt in Nederland gedefinieerd als een videoopname gecombineerd met slides, in de VS als louter videos. Uit het overweldigende aanbod dat  beschikbaar is wordt hier naar de beste voorbeelden gezocht, waarbij dan het onderwerp en de didactische insteek boven gelikte presentatie gaat.